> Početna > Gospodarstvo

Gospodarstvo

GOSPODARSKI POTENCIJALI I NOSIOCI RAZVOJA GRADA OROSLAVJA

Zahvaljujući svom geografskom položaju, specifičnosti regije i blizini metropole, Oroslavje se sredinom 20. stoljeća razvilo u industrijski centar s razvijenom tekstilnom, obućarskom i metaloprerađivačkom proizvodnjom planskog tipa kako su to nalagali postulati socijalističke ekonomije.

Na temelju tekstilne manufakture obitelji Prpić poslije II svjetskog rata nosioc razvoja Oroslavja bila je oroslavska tekstilna industrija "Oroteks" koja je u svoja najbolja vremena zapošljavala cca 2000 radnika na proizvodnji pamučnih i vunenih tkanina. Usporedo s poslijeratnim razvitkom Oroteksa razvijala se i "Orokonfekcija" koja je iz male obrtničke radionice izrasla u modernu industriju za proizvodnju ženske konfekcije i u 70~tim godinama zapošljavala blizu 1000 radnika. "Orometal" je u Oroslavju osnovan kao nekadašnji OOUR velike Tvornice parnih kotlova iz Zagraba u kojemu je razvijena tehnologija izgradnje parnih i toplovodnih kotlova na sve vrste goriva određenih gabarita i kaloričnih vrijednosti, izrada plamenica, raznih rezervoara i spremnika kao i procesne opreme primjenjive najviše u prehrambenoj industriji. Na zgarištu nekad predivnog dvorca Vranicany izrasli su proizvodni pogoni tvornice obuće "Astra", također nekadašnjeg OOUR-a "Astre"-tvornice obuće Zagreb gdje se proizvodila muška i ženska obuća namjenjena izvozu, a osobito popularan asortiman sportske obuće "Adidas” i "Converse" i u kojoj je svoju egzistenciju osiguralo preko 1200 radnika. 

Spomenimo tu još "Birotehnik" koji je iz nekadašnjeg biroservisa izrastao u modernu tiskaru za izradu beskonačnih obrazaca za kompjutersku obradu, kao i svih vrsta grafičkih tiskanica. Sedamdesetih godina "Birotehnik" je bio jedna od uzornih i najdohodovnijih radnih organizacija šire regije, a vlastitom akomulacijom financirao je i izgradio modernu novu tiskaru i tehnološki je opremio. Ukupno gledajući tih je godina u Oroslavju u industrijskoi proizvodnji bilo zaposleno oko 4500 radnika uključujući i one koji sa svoja zaposlenja nalazili u susjednim općinama ili Zagrebu. Industrija je godinama bila nosioc ukupnog društvenog razvoja tako da su ostale gospodarske grane bile slabo razvijene. 

Poljoprivredna proizvodnja svodila se na okućnice i sitne parcele koje su kultivirane u tolikoj mjeri da zadovolje osobne potrebe, uslužna i zanatska djelatnost bila je gotovo zanemarena, trgovina se razvijala isključivo preko "Partizana" - današnjeg "Trgostila" koji je i u Oroslavju kao centru potrošnje širio svoju maloprodajnu mrežu. Turistička djelatnost nije saživjela u Oroslavju dok je ugostiteljska ponuda bila na nivou lokalnih potreba.

Današnja gospodarska slika Oroslavja je bitno drugačija. S novim ustrojem vlasništva kao posljedicom privatizacije, otvaranjem prema tržišnoj privredi te sve veća svjetska konkurencija doveli su do propasti nekadašnjih velikih poduzeća koja se nisu uspjela preorijenttrati na fleksibilnu, ekonomičnu i modernu proizvodnju, tako da su zastarjeli kapaciteti i nedostatak kvalitetnih poslova uzrokovali pad zaposlenosti kao i veliki višak radnika koji su ostali bez svojih radnih mjesta osobito u tekstilnoj i obućarskoj industriji. Prijašnji kapaciteti nekadašnjih nosioca industrijskog razvitka Oroslavja jedva da zapošljavaju 600-700 radnika ukupno. Gospodarska slika Oroslavja bitno se mijenja.

Nosioci industrijskog razvoja danas su mala i srednja poduzeća:

"OROKONFEKCIJA" danas zapošljava svega 350-400 radnlka, ali je svoj interes i isključivo vezala za tzv. lohn poslove namjenjene izvozu. Sve sposobnijom, kadrovskom strukturom i tehnološkom opremljenošću pristup razvijenom tržištu biti će izvjesniji.

"OROMETAL" je svoje kapacitete sveo na potrebe domaćeg tržišta isključivo u asortimanu crnih metala, ali interes bivšeg tržišta je sve veći, a time budućnost izvjesnija.

"PIREKO" je nova tvornica izrasla kao plod dobrog poslovanja i visokog tehnološkog nivoa u proizvodnji različitog i vrlo često specijaliziranog asortimana uglavnom iz crnog čelika.

"BIROTEHNIK" svojim kapacitetima zadovoljava vellki dio hrvatskog tržišta sa svim vrstama grafičkih proizvoda i u velikoj mjeri utječu na to da je grafička djelatnost u strukturi industrijskih kapaciteta na vrlo visokom mjestu.

"EURO ORO" zapošljava 30-tak radnika isključivo na proizvodnji zaštitne opreme radnika i svojim asortimanom opskrbljuje veliki broj korisnika.

"EPO" i "ALFA-METAL" primjer su male ali usko specijalizirane proizvodne firme koje tržištu nude energetsko procesno opremu koja svoje korisnike uglavnom pronalazi u brodogradnji. Trgovačka djelatnost razvila se isključivo zbog novonastalih potreba za određenom grupom robe kako u veleprodaji tako i u maloprodaji.

"MB" TRGOVINA zastupa slovensku firmu SWATY te hrvatsko tržište snabdjeva svim vrstama brusnog i reznog materijala.

"I.T.C." je razvio i vlastitu maloprodaju kroz parfumeriju i knjižaru.

"GRAFUS" - veleprodaja svih vrsta grafičkih usluga, različitih tehnika i izvedbenih grafičkih rješenja u suradnji sa 10-tak specijaliziranih tiskara istovremeno s razvijenom veleprodajom grafičkog papira i repromaterijala. Također je razvio vlastitu maloprodaju kroz dva marketa u Oroslavju.

Osim "TRGOSTILA" i gore navedenih građani Oroslavja svoje potrebe ostvaruju i u maloprodajama "HON-ING", "KONZUM", "Ivanek-Promet", "Valbiska" i drugih. Poljoprivredna proizvodnja i sitno poduzetništvo sve više se vežu za određenu kulturu ili proizvodni program isključivo prema potrebama tržišta. Osobito je to izraženo u vinogradarstvu gdje se okrupnjuju parcele i nasađuju plemenitim i kvalitetnim sortama grožda, dok tehnološki nivo proizvodnje vina stalno raste što dokazuju i brojna priznanaja pojedincima. Sve više se zasađuju pojedine kulture (jagode, bijeli luk, sadnice ukrasnog biija, uzgoj cvijeća) koje tržište prihvaća i traži i kroz koja pojedina domaćinstva ostvaruju svoju egzistenciju. Sve je veća tendencija uzgoja zdrave hrane i makrobiotske hrane što će sigurno imati sve veći rast. S tim u vezi niču i privatne mini farme za uzgoj peradi, tov svinja, uzgoj krava, koza i ovaca. 

Da je u tome perspektiva široka potvrđuje primjer obitelji Horvatek iz Krušljevog sela koja pod markom "Zagorski puran" plasiraju na domaće i strano tržište autohtonu robnu marku. Proizvodnja modernog kuhinjskog namještaja "Mesarić' u Mokricama primjer je prerastanja iz kvalitetnog obrta u industrijsku proizvodnju. "Eurokomeks" koji pokreće proizvodnju luksuznih motornih plovila marke "PRINZ" dokaz je da i strani kapital nalazi interes na području grada, što će sigurno ohrabriti i druge.


Gospodarstvo 2010.

Gospodarska slika na kraju 2010. sasvim je drugačija. Tekst napisan u redovima iznad (Gospodarstvo grada) je već povijesni. Gospodarstvo se mijenja iz dana u dan. Nažalost u kriznoj godini ono stagnira ali ima i firmi i obrta koji se ne predaju. Orokonfekcija i Prinz su ugasili proizvodnju. Danas je po broju zaposlenih največi poslodavac u Gradu Bulgari Filati u kojem radi 240 radnika. Bulgari Filati d.o.o. je dio grupacije Aquafil koja je visoko pozicionirana na europskom tržištu poliamidnih vlakana. 

Proizvodni program firme spiralno ovijena pređa - conventional covered, zračno ovijena air-coveredpređa i proizvodnja teksturirane poliamidne i polipropilenske pređe, nema konkurencije u Hrvatskoj. Bulgari Filati d.o.o. izvozi cjelokupnu proizvodnju u EU i spada u značajne izvoznike Krapinsko-zagorske županije. 

Pireko izrasta u jednu od najperspektivnijih metalskih firmi u okruženju s 56 zaposlenih. Trenutnu rade u 4000 m2 natkrivenog prostora, a u ranim 90-im su počeli u garaži.
Galerija slika
Banner2
Banner3
Facebook