> Početna > Gospodarstvo > Turizam > Kulturne znamenitosti

Kulturne znamenitosti

Dvorac Oroslavje donje

Dvorac je građen potkraj 18. stoljeća između 1770. i 1790. Sagradio ga je grof Sigismund Vojković/Vojkffy, kraljevski komornik i zapovjednik straže u dvorcu Schönbrunn u Beču u vrijeme vladanja carice Marije Terezije. Sagrađen je u kasnobaroknom stilu u obliku slova U s velikom vežom u koju se ulazi u dvorište dvorca. 

Zanimljivost ovog dvorca je u tome što su na svodovima u unutrašnjosti sačuvani rijetku ostaci kasnobaroknog zidnog slikarstva u Hrvatskoj iz kraja 18. st., koji sadrže motive likova iz grčke i rimske mitologije. Uz to u glavnoj dvorani dvorca sačuvan je jedini primjerak kasnobarokno - klasicističke peći u Hrvatskoj. Oko dvorca je krajem 18. st. izgrađen prekrasni perivoj sa baroknim i klasicističkim obilježjima koji je krajem 19. st. dobio obilježja pejzažno – vrtne arhitekture. 

Krajem 19. st. perivoj je uređen s obilježjima pejzažno-romantičarske vrtne arhitekture. Tada je posađeno mnoštvo egzotičnog drveća porijeklom iz raznih dijelova svijeta. Dvorac je od 1897. promijenio nekoliko vlasnika, a konačno ga je 1920. kupio bizmismen Milan Prpić, koji je u njemu uredio svoj stan.

Župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije

Župna crkva, nekadašnja kapela BDM, sagrađena je vjerojatno 1652. ili 1653. godine. U povijesnim izvorima se spominje prvi put 1669. Od 1941. to je župna crkva. Kapela je bila više puta preuređivana, a današnji oblik dobila je početkom 20. st. oltar sa svetohraništem (tabernakulom) iznad kojeg je likom BDM sa srebrnom krunom datira iz početka 18. st., a vrijedi spomenuti iznad kipa Majke Božje kip Boga Oca, koji stoji kao u oblacima, a ispod njega je Duh Sveti u obliku goluba. Sav je oltar urešen zrakama, koje se šire na sve strane s anđelčićima i raznim ukrasima. 

Dvorac i Park Vranicany

Vlasnici dvorca Oroslavje Gornje bile su plemićke obitelji Čikulin, Sermage i Vraniczany. Dvorac je od 18. st. nekoliko puta bio renoviran i to na temeljima dvorca kojeg je vjerojatno još 30-ih godina 17. st. Sagradio vlastelin Julije Čikulin, ali o tome nema podataka. Dvorac je imao barokna obilježja, bio je četverokutnog oblika s unutrašnjim dvorištem i okruglim kulama. Dvorac je imao prekrasno ulazno pročelje sa tornjićem i satom na vrhu. To je bio jedini dvorac u sjeverozapadnoj Hrvatskoj pokriven crijepom. Uz dvorac je bio uređen perivoj po uzoru na onaj u Versailiesu sa jezerom u dnu perivoj i otočićem. 

U tom perivoju sačuvani su kipovi Flore i Satira, jedini sačuvani barokni kipovi s mitološkim bičima u Hrvatskoj. Ljepota dvorca i perivoj privukla je poznatog mađarskog skladatelja Franza Liszta da boravi ovdje u dva navrata 1846. Posljednji potomak obitelji Čikulin, Ivan Franjo (1681.-1746.), u ovom je dvorcu imao jednu od najbogatijih knjižnica u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, koju su sačinjavali naslovi tada najvećih europskih pravnika, filozofa i književnika. 

Posljednji vlasnik baron Ljudevit Vraniczany dotjerao je još perivoj u duhu romantizma i historicizma. On je bio ljubitelj književnosti i likovnih umjetnosti i u svom dvorcu u Oroslavju ugošćivao tada najveće hrvatske književnike i slikare. Vlasnikom dvorca postao je 1920. bizmismen Milan Prpić, koji nije mario za dvorac i perivoj i u dvorcu otvorio tvornicu tekstila. Izgorio je 1949. 


Kuća Marka Čižmeka

 

Galerija slika
Banner2
Banner3
Facebook